Huis & Tuin

4 Lijmsoorten voor de snelle klusser

0

Klussen in huis kost vaak enorm veel tijd. Dus ga je als doe-het-zelver natuurlijk graag op zoek naar producten waarmee je efficiënt de klus kunt klaren. Lijm is zo’n product. En dan hebben we het niet over een klein potje hobbylijm, maar over professionele lijm die geschikt is voor het zware werk.

Professionele lijm is een perfect alternatief voor spijkers, schroeven en moeren. Het is geschikt om snel 2 losse delen te verbinden. Ben je niet handig met een boormachine, dan kun je bijvoorbeeld 2 latten aan elkaar lijmen. Welke lijm je daarvoor gebruikt, lees je hieronder.

Montagelijm

Met deze lijm maak je verschillende materialen vast aan een vloer, wand of plafond. Als je net een nieuwe vloer hebt gelegd, dan is montagelijm heel geschikt om plinten mee op de muur te plakken. Je hoeft dan niet onder een rare hoek de plinten vast te boren of de boorgaten weg te werken. Zo ben je veel sneller klaar. En sluit de plint niet helemaal goed aan? Dat is zo opgelost, want montagelijm heeft ook nog eens vullende eigenschappen.

Constructielijm

Dit is een bruisende lijm die heel erg sterk is. Met dit product lijm je bijvoorbeeld hoekverbindingen van sierlijsten in je keuken, maak je natuurstenen dorpels vast aan beton en monteer je vensterbanken. Ook het verlijmen van ondervloeren en vloermatten kan met deze lijmsoort. Het is geschikt voor allerlei verschillende materialen en meestal zit na 30 minuten alles aan elkaar vast. Zo kun je snel weer door met de volgende klus.

Houtlijm

Deze lijmsoort mag hier natuurlijk niet ontbreken. Houtlijm gebruik je voor het aan elkaar plakken van hout, spaanplaat en MDF. Je hebt geen boormachine meer nodig en je kunt meteen beginnen met de afwerking. Deze lijm is ontzettend sterk en je gebruikt het bijvoorbeeld voor het lijmen van deuren en meubels. Gebruik je het in de badkamer, kies dan wel altijd voor een waterbestendige variant.

Tegellijm

Met tegellijm maak je tegels vast op poreuze ondergronden zoals hout, gasbeton, gipsblokken of spaanplaat. Tegellijm is verkrijgbaar als:

  • pasta
  • poeder

De lijm die je kiest, is afhankelijk van de ondergrond en of je op een wand of vloer gaat tegelen. Een pastalijm kan weinig druk aan. Deze lijm is dus niet geschikt voor het betegelen van een vloer. Deze lijmsoort moet drogen aan de lucht. Vloertegels laten weinig lucht door, zodat het lang duurt voordat de lijm droog is. Pastalijm is beter geschikt voor het betegelen van wanden en je kunt het rechtstreeks op de wand smeren.

Poederlijm kun je gebruiken om tegels op wanden en vloeren te lijmen. Een voordeel van poederlijm is dat het goed uithardt, ook als de omgeving vochtig is. Je kunt deze lijm dan ook goed gebruiken voor het betegelen van een vloer of muur in je badkamer.

Je ziet het: je hebt geen boormachine of hamer nodig om snel te kunnen klussen. De juiste lijm doet wonderen en geeft snel een goed resultaat. Bovendien bespaar je er kostbare tijd mee waardoor je sneller klaar bent met je verbouwing of klus.

Hoe werkt online boekhouding: wat is het precies?

Previous article

Hoe kies je een zorgverzekeraar die bij jou past?

Next article

You may also like