Gezond

Artrose of geen artrose?

0

Heeft u al een tijdje last van pijnlijke spieren en/of gewrichten en blijft de pijn na een eerder doktersbezoek toch aanhouden? Misschien is er in dit geval dan wel meer aan de hand. Heeft u al eens aan andere oorzaken, zoals artrose gedacht? Hoe herkent u de symptomen en wat is artrose nu precies?

De meeste mensen beschouwen artrose vaak als de voorwaarde voor pijnlijke en stijve gewrichten. In feite zijn er veel soorten artrose, elk met verschillende symptomen en behandelingen. Al zijn de meeste vormen van artrose chronisch, met symptomen die jaren aanhouden. Artrose kan gewrichten in bijna elk deel van het lichaam aanvallen. Sommige vormen van artrose veroorzaken veranderingen die u kunt zien of voelen, zoals pijn, zwelling, warmte of roodheid in uw gewrichten. Andere typen veroorzaken minder toonbare symptomen, maar beschadigen langzaam je gewrichten van binnenuit.

Artrose is het meest voorkomende type artritis bij ouderen. Artrose doet zich voor wanneer het kraakbeen rafelig begint te worden en hierdoor wegslijt. In het ergste geval slijt al het kraakbeen in een gewricht weg, waardoor de botten tegen elkaar aan blijven wrijven, waardoor een constante pijn ontstaat. Artrose bevindt zich vooral in de handen, nek, onderrug of de grote gewichtdragende gewrichten van uw lichaam, zoals knieën en heupen.

Artrose symptomen kunnen variëren. Van stijfheid en milde pijn die gepaard gaat met activiteiten zoals lopen, buigen of bukken tot ernstige gewrichtspijn die aanhoudt, zelfs als u rust of probeert te slapen. Soms zorgt artrose ervoor dat je gewrichten stijf aanvoelen als je een tijdje niet hebt bewogen, zoals na het rijden in de auto met een artrose knie, maar de stijfheid verdwijnt als je het gewricht beweegt. Ook zou een stijfheid juist op kunnen wanneer u het gewricht teveel beweegt, zoals bij hand artrose.

Wat veroorzaakt artrose?

Ouder worden is de voornaamste reden bij het ontstaan van artrose. Anders dan dat, denken wetenschappers dat de oorzaak afhangt van welk lichaamsdeel erbij betrokken is. Artrose in de handen of heupen kan bijvoorbeeld erfelijk bepaald zijn. Artrose in de knieën kan in verband worden gebracht met overgewicht. Eerdere verwondingen of overmatig gebruik kan hiernaast ook een oorzaak zijn van artrose in gewrichten zoals knieën, heupen of handen.

Denkt u zich te herkennen in de bovenstaande tekst? Raadpleeg dan altijd uw huisarts voor een grondig onderzoek ter voorkomen van artrose.

Kenmerkende verschillen van een refurbished iPhone

Previous article

5 Innovatieve ontwikkelingen in haarproducten

Next article

You may also like