Gezond

Besparen op je zorgverzekering? Hier moet je op letten

0

Het is een kostenpost die iedere maand terugkeert, maar waar je lang niet iedere maand iets van terugziet: je zorgverzekering. Je betaalt hem, omdat het hebben ervan nu eenmaal verplicht is. Ook weet je dat het daadwerkelijk betalen van je zorgkosten, wanneer je deze maakt, uiteindelijk vaak nog veel duurder is. Maar de wens om een beetje op deze verzekering te besparen, die blijft. Het goede nieuws is dat dit vaak ook best mogelijk is. Deze tips helpen je een beetje op weg.

Kijken naar wat je nodig hebt

Welke zorgverzekering je het best kan afsluiten, dat hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Maak je nauwelijks zorgkosten, dan kan de goedkoopste zorgverzekering een prima keuze zijn. Je voldoet aan je wettelijke verplichting, en bent voor de meest elementaire zorg goed verzekerd. Kijk wel altijd kritisch naar de dekking van de verzekering die je afsluit. Als je ergens een goedkoop pakket vindt, kan het aantrekkelijk zijn om hiervoor te kiezen. Als deze geen dekking heeft voor tandartskosten, en nauwelijks voor fysiotherapie, dan is het echter geen slimme keuze als dit nu net de kosten zijn die jij zo nu en dan wél maakt. Kijk dus vooral of een verzekering goed bij jou past.

Soms is een hogere premie toch goedkoper

Een zo laag mogelijke premie betalen, dat klinkt iedereen als muziek in de oren. Maar toch is het op de lange termijn niet altijd de beste en goedkoopste keuze. Soms kan het beter zijn om toch een wat hogere premie te betalen.

Betaal je bijvoorbeeld maar heel beperkt premie voor de tandarts, dan is de dekking die je krijgt ook heel minimaal. Je jaarlijkse controle zal gedekt zijn, misschien een klein gaatje ook, maar een wat meer ingewikkelde behandeling vaak nauwelijks. Moet je deze ondergaan, dan zijn de kosten voor jou. En niet zelden zijn deze hoger dan je premie zou zijn geweest, als je je beter had laten verzekeren. Val dus niet te snel voor een lage premie, en kijk ook realistisch of de verzekering die deze premie aanbiedt ook daadwerkelijk je kosten voldoende dekt. Alleen zo ben je verzekerd van zo min mogelijk kosten.

Denk ook aan het eigen risico

Iedere zorgverzekering kent een eigen risico; de eerste kosten die je maakt, betaal je in de meeste gevallen zelf. Dit moet je uiteraard meenemen in je berekeningen. In veel gevallen is het mogelijk om dit eigen risico te verhogen. Daarmee wordt het bedrag waar je zelf voor op moet draaien als je kosten maakt hoger, maar kun je wel je maandelijkse kosten verlagen. Dat klinkt aantrekkelijk, een lagere premie, maar is dat alleen als de kosten waar je vervolgens zelf voor opdraait niet hoger zijn dan de besparing die je maakt. Maak je nauwelijks zorgkosten? Dan kun je op deze manier vaak besparen. Maak je er juist veel? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om je risico niet hoger te maken dan wettelijk verplicht. 

Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?

Previous article

Een training thuiswerken: Krijg structuur in je dag

Next article

You may also like