GeldGezond

Betaalbaar koken met kerst hoeft niet moeilijk te zijn

0

Nu de feestdagen er weer aan zitten te komen, gaan veel mensen ook alvast nadenken over het kerstdiner. Wie komen er eten? Wat moeten we klaarmaken? Willen we het nog een beetje gezond houden? Redden we het financieel allemaal wel? Dit zijn voor veel mensen vragen die door hun hoofd spoken rondom de feestmaanden. Wij geven je hier enkele tips die je ervan zullen overtuigen dat een gezond en betaalbaar kerstdiner helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!

Maak niet teveel eten

Een van de grootste factoren die bijdragen aan het duur worden van een kerstdiner, is het feit dat er altijd zoveel eten overblijft en je dus ook veel moet weggooien. Dit is natuurlijk super zonde. Veel kerstrecepten zijn vaak bedoeld voor groepen van 4 of 6 man, maar schat goed in of je ook daadwerkelijk voor zoveel mensen gaat koken en wat je nog meer ernaast gaat serveren. Wanneer je veel verschillende gerechten op tafel zet waar iedereen wat van kan opscheppen, heb je natuurlijk niet van ieder gerecht een hele portie per persoon nodig. Zo voorkom je dat je met veel eten blijft zitten wat je achteraf overhoudt.

Wees goed voorbereid

Een van de dingen waar een kerstdiner vaak duur van wordt, is dat er steeds per gerecht nieuwe ingrediënten gekocht moeten worden. Dit is niet nodig. Je kunt vaak simpel enkele dingen vervangen in een recept met ingrediënten die je al in huis hebt. Zo kun je bepaalde kruiden bijvoorbeeld vaker gebruiken en dit is natuurlijk goed voor de portemonnee. Een tip om dit handig te kunnen doen is: bedenk wat je wil gaan maken en schrijf voor elk recept alle ingrediënten op. Dan streep je alle ingrediënten op de lijst door die je al in huis hebt, zodat je niks dubbel koopt. Denk aan bloem, boter en suiker bijvoorbeeld. Daarna ga je bij elk recept kijken welke ingrediënten meerdere keren voorkomen en wat je eventueel kunt vervangen voor iets soortgelijks. Uiteindelijk hou je dan een boodschappenlijst nodig met alleen noodzakelijke dingen.

Houd het simpel

En als laatste hebben we als tip: houd het simpel. Ga geen dingen maken als experiment die je misschien laat mislukken en dan moet weggooien. Ga ook niet over je budget heen om indruk te kunnen maken, maar wees creatief met goedkopere ingrediënten. Doe eens vegetarisch in plaats van vlees, of geef een twist aan een al bestaand gerecht. Succes en eet smakelijk!

Aan deze dingen moet je denken als je start als zelfstandige in de zorg

Previous article

Nederlanders hopen in 2022 weer naar de zon te kunnen

Next article

You may also like