Geld

Cryptomunten minen, hoe werkt dat precies?

0

Als je van cryptovaluta gehoord hebt en het een en ander over de bitcoin weet, heb je het begrip minen ook vast voorbij zien komen. Echter is dit tegenwoordig niet meer iets wat iedereen zomaar kan doen. Ben je toch geïnteresseerd, of ben je gewoon benieuwd naar wat het precies inhoudt en betekent? Lees dan snel verder.

Wat is minen?

Veel van de cryptovaluta worden gemaakt door middel van een proces genaamd mining. Je kan het vergelijken met het letterlijke ‘mining’ in een mijn. Je gaat als het ware op zoek naar de munten oftewel het goud in de mijn. Degene die het goud vindt, mag het houden en verkopen. Het geld is dus voor de vinder. Met cryptovaluta werkt dat hetzelfde: degene die als eerste de munt vindt, mag hem houden. Het zit echter nog wat ingewikkelder dan dat.

Blockchain

Bij minen voor cryptovaluta gaat het er niet om dat je daadwerkelijk een munt vindt, maar je gaat op zoek naar een volgend blok in de blockchain. De blockchain wordt natuurlijk steeds langer en dus wordt het vinden van een volgend blok voor de blockchain steeds lastiger. Een computer zal meer rekenkracht nodig hebben om het volgende blok te realiseren. De allereerste persoon die erin slaagt om het volgende blok te vinden, wordt beloond met bitcoin. Die beloning is niet verkeerd en zeker nu de waarde bitcoin zo’n 10.000 euro is, willen veel mensen zich graag wagen aan het minen.

Nadelen aan mining

Bij mining is het de bedoeling dat je een computer de hele tijd aan laat staan om hem zo te laten minen oftewel op zoek te gaan naar dat volgende blok. Dat kan lang duren en de kans dat het jou daadwerkelijk gaat lukken om dat volgende blok te realiseren is niet groot. Zeker nu cryptovaluta steeds populairder zijn en de vraag naar bijvoorbeeld bitcoin steeds groter is. Dat betekent dat er veel mensen zijn die ook proberen winst te halen uit het minen. Het vereist dan ook een erg goede, snelle computer en een sterke internetverbinding wanneer je wil minen. Vergeet daarnaast ook niet dat het dag in dag uit aan moet staan, en je op die manier erg veel stroom verbruikt. Vaak draai je dus sneller verlies dan dat je winst haalt uit het minen.

Tegenwoordig is minen dus niet een hele goede manier meer om cryptomunten te verkrijgen. Veel kleinere en nieuwe munten zijn al van tevoren gemined, zodat dit nu niet meer hoeft. Vroeger toen de bitcoin net in opkomst was, was minen zeker een goede manier om bitcoin te verkrijgen, maar nu is er eigenlijk geen beginnen meer aan.

5 Toiletbril trends van 2020: zo zit je nu hip op de plee

Previous article

Welk btw-tarief pas ik als ondernemer toe op mijn factuur?

Next article

You may also like