HandigHuis & Tuin

De 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen

0

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Ze zijn flink in prijs afgenomen de afgelopen jaren. Maar toch zijn er nog altijd veel vragen over zonnepanelen, wij beantwoorden er 5 in deze blog.

Hoe wekt een zonnepaneel energie op?

Als jij zonnepanelen installeert zal je hier energie van krijgen zonder dat je daar wat voor hoeft te doen. Dit heeft te maken met stoffen zoals silicium die verwerkt zitten in de zonnepanelen. Bij fotovoltaïsche cellen zijn er twee lagen waar bij beïnvloeding van licht stroom opgewekt kan worden. Ook bij een niet zonnige dag kunnen zonnepanelen energie opwekken door het licht.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Een veel gestelde vraag is toch hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit is alleen afhankelijk van hoeveel apparaten jij gebruikt voor jouw huishouden. Het kan zijn dat je maar een kleine hoeveelheid aan stroom jaarlijks gebruikt. Dan heb je natuurlijk minder zonnepanelen nodig. Maar bij een gemiddeld huishouden is dit rond de 3500kWh. Dan heb je zo’n 15 tot 17 zonnepanelen nodig.

Wat doe ik als ik meer zonne-energie oplever dan verbruik?

Dan kan je gaan salderen. Niet te verwarren met solderen. Wanneer je zonnepanelen meer zonne-energie opleveren dan jij kan verbruiken dan kan je deze energie terug leveren aan het energienet. Hiervoor heb je wel een aparte energiemeter nodig. Je kan ook energie terugvorderen wanneer je in de winter weer minder opbrengt.

Hoe lang werkt een zonnepaneel?

Er is een groot verschil tussen de levensduur van een zonnepaneel. Nu lijkt het erop dat een zonnepaneel 25 jaar lang mee zou kunnen. In de jaren neemt het vermogen van je zonnepaneel iets af. Zo zal een zonnepaneel na 15 jaar 90% van het vermogen over houden en na 25 jaar nog 80%. Wanneer het echt rendabel wordt om nieuwe panelen te nemen hangt af van je verbruik.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Ja, om ervoor te zorgen dat ze vol kunnen profiteren van de zon wil jij je zonnepaneel schoon houden. Dit kan je gewoon doen door het stof eraf te poetsen. Dit kan tot wel 15% verschil maken met wat het oplevert als je hem vies houdt.

5 verschillende ergonomische bureaustoelen voor op het kantoor

Previous article

Online een seksspeeltje kopen: hoe zit dat?

Next article

You may also like