De Europese Unie is altijd druk met het vormgeven, vernieuwen en aanpassen van wetgeving. Zo ook met wetgeving die gaat over internet. In de maand juni van 2018 is er wederom gestemd over wederom een aanpassing aan de wetgeving omtrent het internet. En daar is nogal wat om te doen. De laatste wetgeving gaat voornamelijk om het auteursrecht. In die laatste wet worden internetdiensten verplicht om nieuwe inhoud vooraf te controleren op auteursrecht. Zo’n aanpassing heeft grote gevolgen voor gebruikers van het gehele internet. Hoe dit precies zit met deze wetgeving leggen we je in dit artikel uit.
De wet is er door
Zoals we eerder schreven is het zo dat er gestemd is over de wet, maar inmiddels is bekend dat hij ook is aangenomen. Wat heeft dat voor invloed op het gebruik van je favoriete websites zoals rouletteonlinespelen.nl? Om dat te kunnen begrijpen is het goed om te weten hoe het auteursrecht op dit moment werkt en hoe dat zit bij de nieuwe wet. Ook is het goed om te weten dat er erg veel kritiek is op de nieuwe wet. Vooral voor de mensen die voorstander zijn van een ‘open internet’. Zij noemen de nieuwe wet het einde van het open internet. Waarom deze mensen kritisch zijn leggen we graag verder uit.
Kritiek op de wet
De kritiek op de nieuwe wet gaat vooral over artikel 13 van de nieuwe richtlijnen. Die gaat over de zogeheten user generated content platforms. Dat zijn platforms zoals YouTube en Facebook die niet zelf inhoud produceren, maar waarop gebruikers dat doen en die inhoud vervolgens met de rest van het internet. Bij de nieuwe wet moet aan de hand van een speciaal filter alle inhoud die op deze platforms wordt gedeeld worden gecontroleerd op auteursrechtenschendingen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een filmpje van YouTube gehaald wordt omdat er muziek onder het filmpje staat waar auteursrecht op rust.
Controle op internetgebruikers
De tegenstanders vinden dat de huidige manier prima is. De nieuwe wet is het einde van het open internet en daarmee luidt het volgens hen de transformatie van het internet in waarbij gebruikers constant gecontroleerd en bewaakt worden. Op dit moment werkt het beleid voor auteursrecht nog andersom. Rechtenhouders moeten zelf een website erop wijzen als hun auteursrecht wordt geschonden.
Zorgen over de macht van platforms
Verder zijn er zorgen bij tegenstanders dat de platforms die we eerder al noemden teveel macht krijgen door de nieuwe wet. Deze grote platforms zijn namelijk al in het bezit van moderne filters, maar als andere bedrijven deze willen ontwikkelen zijn ze miljoenen euro’s verder. Dat zou het ook voor start-ups die willen concurreren met de grote platforms bijna onhaalbaar om de strijd aan te gaan omdat ook zij deze filters moeten gebruiken en ontwikkelen en alle kosten hiervan zullen moeten kunnen dekken.
Het is dus zeer interessant om de komende tijd het internet en alle ontwikkelingen binnen deze wereld in de gaten te houden. Dankzij de nieuwe wet is het heel goed mogelijk dat het landschap en de gebruikerservaring behoorlijk zal veranderen.