Handig

De voor- en nadelen van zonne-energie op een rij

0

Ben jij van plan om je huis te verduurzamen? Dan kan zonne-energie een hele logische stap zijn. Zo zitten er enorm veel voordelen aan zonne-energie. Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan zonne-energie die we in dit artikel gaan belichten. Heb jij nog een klein beetje extra motivatie nodig om over te stappen op groenere energie? Dan hopen wij je in dit artikel te overtuigen.

Voordelen van zonne-energie

Milieuvriendelijk

Allereerst is zonne-energie natuurlijk heel milieuvriendelijk. Door de zon wordt je energie opgewekt. Je hebt dus geen externe bron nodig die CO2 kan uitstoten.

Onuitputtelijk

De zon raakt nooit op. Hierdoor kan een zonnepaneel meerdere generaties mee. Het is een hernieuwbare vorm van energie. Bij fossiele brandstoffen is dit bijvoorbeeld niet het geval.

Beter energie label

Hiervoor zou je het niet moeten doen, maar het werkt wel degelijk mee. Wanneer jij zonnepanelen installeert op je dak zal je energielabel daar beter van worden.

Geen leverancier nodig

Waar je bij een gewoon energiecontract afhankelijk bent van prijzen van een energieleverancier wek jij je eigen energie op. Je kan zelfs de stroom die je te veel opwekt verkopen aan een leverancier. Je kan dus zelfs geld verdienen.

Subsidies

Wanneer je zonnepanelen laat installeren kan je hiervoor subsidie krijgen. De overheid keert namelijk geld uit wanneer jij jouw huis laat verduurzamen.

Gaat klimaatverandering tegen

We willen allemaal dat de aarde minder snel opwarmt als dat hij nu doet. Hier kunnen we alleen voor zorgen door zelf te investeren waar het kan. Hier draagt zonne-energie aan bij.

Nadelen van zonne-energie

Kosten

Het aanschaffen van zonnepanelen kan behoorlijk duur zijn. Vooral wanneer jij meerdere zonnepanelen wil laten installeren is hier een kostenplaatje aan verbonden.

Schoonhouden

Om goed veel energie op te wekken moet jij je zonnepanelen schoonhouden. Vooral wanneer ze boven op je dak liggen is dit lastig.

Niet genoeg stroom

Het kan zijn dat je meer stroom verbruikt dan dat je zonnepanelen opwekken. Je zal dan dus alsnog stroom bij moeten kopen via een leverancier. Dit is niet heel praktisch.

Afhankelijk van zon

De energie wordt natuurlijk door de zon opgewekt. Wanneer de zon niet schijnt zal er dus minder energie worden opgewekt.

Hoe voorkom je wanbetalers?

Previous article

Welke kantoorruimte pas het beste bij mijn bedrijfsvisie?

Next article

You may also like