Huis & TuinTrends

Energiekosten berekenen: zo pak je het aan  

0

Als je wilt letten op je verbruik op het gebied van energie, dan ben je niet alleen duurzaam bezig. Het is ook nog eens beter voor je portemonnee! Maar hoe kun je nou je energiekosten en verbruik berekenen? En waarom zou je dat nu eigenlijk doen? Wij vertellen het jou in deze blog!

Energiekosten berekenen? Jij wilt dus aan de slag met het berekenen van jouw energiekosten en verbruik. Daar komen natuurlijk twee vragen bij opborrelen, namelijk hoe je dit doet en waarom doe je dit? Laten we eens beginnen bij de laatste vraag. Want waarom wil je dit? Als je wilt besparen op je energieverbruik en dus op je kosten dan moet je ook weten hoeveel je verbruikt. Alleen dan kun je ook daadwerkelijk gaan verminderen. En als jij een nieuw energiecontract wilt afsluiten is het ook belangrijk dat je weet hoeveel je verbruikt. Zo kun je de beste deal vinden online.

Bereken de energiekosten van je woning

En dan de vraag hoe je nu eigenlijk de energiekosten van een huis kunt berekenen? Hiervoor moet je ook kijken naar het stroomverbruik van bijvoorbeeld apparaten. Energiekosten voor een woning bestaan namelijk uit meerdere delen. Zo valt ook gas eronder. Een elektrische boiler, airco of een tuinvijverpomp. Dit zijn allemaal voorbeelden van apparaten die veel stroom verbruiken. Voor je dus precies kunt berekenen hoeveel je kunt bezuinigen moet je ook weten welke apparaten juist veel verbruiken.

Methode: eenheid energiekosten berekenen

De manier om de energiekosten per eenheid te berekenen gaat door middel van m2. Hiervoor is een methode. Allereerst is het dan goed om wekelijks even in de meterkast te kijken. Zo kun je zien hoeveel je in de week hebt verbruikt. Bijvoorbeeld omdat de teller van 1600 naar 1650 is gegaan. Je weet dan dus dat je 50 kWh hebt verbruikt door energiekosten berekenen toe te passen. Door dit een tijdje bij te houden kun je zien hoeveel je door de periode hebt verbruikt. Een slimme meter kan hier ook bij helpen.

De methode om je verbruik in kWh uit te reken gaat door middel van een formule.

Want als je weet hoeveel kWh je verbruikt dan kan je ook zien hoeveel je voor iets betaald aan stroom. Je moet dus eerst berekenen hoeveel stroom bepaalde apparaten verbruiken. Stel je stofzuiger verbruikt 1200 watt in een half uur. Een half uur staat voor 0,50. Dan verbruik je 1,2 kilowatt keer 0,5 is 0,6 kWh. Als je dan vervolgens weet hoeveel je betaalt voor 1 kWh dan kun je berekenen hoeveel geld je betaald voor één keer stofzuigen. Stofzuig je elke dag dan vermenigvuldig je dat bedrag keer 365 dagen en je weet hoeveel je per jaar betaald aan stofzuigen van de woning.

Bezuinigen op energie

Om al deze kennis per apparaat te gaan berekenen kan wat flink zijn. Toch is het goed om zo nu en dan eens te kijken naar welke apparaten je hebt en hoeveel ze verbruiken. Zoals we net bijvoorbeeld zeiden: een pomp voor de vijver staat dag en nacht aan. Hierdoor verbruikt ‘ie veel stroom. Als je hier jaarlijks veel voor moet betalen, is het wel fijn als je weet hoeveel dat is en of het onder aan de streep tegen elkaar opweegt.

Meer weten over de jaarafrekening? Bekijk dan deze video!

Grote personeelstekorten in de zorg: is er een oplossing?

Previous article

Om deze redenen moet je voor Microsoft Azure kiezen

Next article

You may also like