Geld

Geld lenen in 2021: hier moet je op letten

0

Een hypotheek afsluiten voor een nieuw huis of een lening voor je nieuwe bedrijf. Allemaal grote uitgaven die waarschijnlijk zonder een spaarrekening niet mogelijk zijn. Je overweegt dan misschien om geld te gaan lenen. Maar wist je dat de regels voor geld lenen sinds 2021 anders zijn? Wij leggen het in deze blog uit!

Strengere regels in 2021

Als huishouden kan je in 2021 minder geld lenen. Hoeveel je kunt lenen wordt grotendeels bepaald door de woonlasten (huur/hypotheek) en eventueel alimentatieverplichtingen. In 2021 is deze methode die kredietverstrekkers gebruiken om de leencapaciteit te bepalen uitgebreid. Om overkreditering te voorkomen, wordt vanaf 1 januari 2021 gerekend met een hogere opslag bij het vaststellen van de leennorm. Kredietverstrekkers moeten rekenen met een extra opslag rekenen van ruim € 200,- boven op het normbedrag. Dit bedrag moet je dus extra overhouden. Hoeveel kan ik lenen? Is misschien een vraag die je jezelf nu stelt. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder staat op een rijtje waar jij op moet letten bij het afsluiten van een lening.

Wat voor soort lening?

Wat is je doel van de lening? De leningsvorm is namelijk afhankelijk van dit doel. Heb je eenmalig een bedrag nodig? Dan is een persoonlijke lening de beste keuze. Wil je doorlopend iets meer bestedingsruimte? Dan kies je voor een doorlopend krediet.

Rente

Zodra je een lening gaat afsluiten, moet je goed letten op de rente die je moet gaan betalen. Zo heeft een persoonlijke lening een vaste rente en een doorlopend krediet een variabele rente. Beide vormen verschillen van elkaar en hebben zowel voor- als nadelen. Verdiep je dus eerst goed in wat het beste bij jouw situatie past.

Financiële situatie

Geld lenen, kost geld. Is een bekende slogan die verplicht gebruikt moet worden in alle reclame uitingen over krediet. Deze slogan heeft als doel de consument bewust te maken van de kosten en te waarschuwen voor de eventuele risico’s voor het lenen van geld. Als je een lening afsluit, moet je natuurlijk wel maandelijks genoeg geld hebben om de lening ook weer af te lossen. Wees dus altijd kritisch op de hoogte van het bedrag dat je wilt gaan lenen.

Aflossingsleeftijd

Elk lening moet voor een bepaalde tijd terugbetaald zijn.  De eindleeftijd ligt, afhankelijk van de bank, meestal tussen de 65 en 78 jaar. Bij Becam kun je bijvoorbeeld lenen tot 78 jaar. Deze eindleeftijd wordt ingesteld zodat ze geldverstrekker zeker weet dat de lening terugbetaald kan worden.

Hoe houd je bij hoeveel iedereen rijdt?

Previous article

Welk tv-formaat is het meest geschikt?

Next article

You may also like