Algemeen

Zoveel geeft de gemiddelde Nederlander uit met kerst

0

Dat december een dure maand is, weten we allemaal. Sinterklaas, Kerstmis en oudjaarsavond zorgen ervoor dat er niet alleen veel eten, maar ook cadeaus in huis worden gehaald. En daar hangt in totaal een behoorlijk prijskaartje aan. Benieuwd wat een Nederlander gemiddeld uitgeeft met kerst? Lees dan gauw verder!

Uitgaven per huishouden

Het is alweer even geleden dat er onderzoek is gedaan naar de uitgaven van Nederlanders met Kerstmis, maar in 2016 lag het gemiddelde per huishouden nog op 467,52 euro. Dat bleek toen uit onderzoek van Actiepagina.nl, waarvan de resultaten door het Algemeen Dagblad uitgebreid werden toegelicht.

Kerst steeds populairder

In de afgelopen jaren is er geen gemiddeld bedrag meer genoemd in krantenartikelen, maar kwam wel regelmatig in het nieuws dat dit bedrag alleen maar verder stijgt. Mogelijk heeft dat te maken met de economie die weer aantrekt. En met het feit dat Kerstmis nu eenmaal steeds populairder wordt. Sinterklaas lijkt binnen steeds meer gezinnen plaats te moeten maken voor zijn broer uit Noorwegen.

Uitgaven per persoon

Van het totale budget wordt het grootste deel uitgegeven aan de kerstcadeaus. Ruim de helft van het geld zou daar naartoe gaan. Dat komt neer op een kleine 250 euro. Dit geldt dus voor het totale huishouden. Elke individuele Nederlander zou zo’n 124,27 euro uitgeven aan kerstcadeaus.

Verklaring verschil

Dat verschil zit hem er mogelijk in dat het onderzoek is gehouden onder volwassenen die wat meer te besteden hebben. De kinderen binnen een gezin zullen logischerwijs minder geld besteden aan presentjes. Omdat ze nu eenmaal ook minder geld hebben. Dus zij brengen het gemiddelde in ieder geval niet omhoog.

Relatief lage uitgaven

Hoewel de genoemde bedragen misschien klinken als heel veel geld, valt dat relatief gezien nog behoorlijk mee. In Amerika liggen de gemiddelde kerstuitgaven op 1.178,34 euro, in Canada op 990,63 en in Groot-Brittannië op 933,08 euro. Per huishouden. Nederland behoort samen met Spanje (401,30 euro) en Italië (444,06 euro) tot de zuinigste landen van het westen als het gaat om de kerstuitgaven.

Kostenposten

Als je de 470 euro van het totale kerstbudget verminderd met 250 euro aan de cadeaus, dan blijft er nog steeds een goede 230 euro over. Waar geeft een Nederlander die dan aan uit? Over het algemeen zijn dat vrij voor de hand liggende zaken. Het zijn namelijk stuk voor stuk kostenposten waar je eigenlijk niet omheen kunt tijdens de feestdagen. Mits je ze goed wilt vieren natuurlijk.

Kerstdiner

Zo gaat er gemiddeld 72 euro op aan het kerstdiner. En daarbij viel afgelopen jaar op dat steeds meer Nederlanders gebruikmaken van de kookpakketten die veel supermarkten aanbieden. Daarmee kunnen ze in een paar simpele stappen een heerlijk kerstmaal op tafel toveren. Maar ook buiten de pakketten om wordt er een hoop lekkers in huis gehaald. Van kleine hapjes tot ingrediënten voor een compleet drie-, vier-, of vijfgangenmenu.

Kerstversiering

Ook de kerstversiering wordt elk jaar weer een grotere kostenpost. Namen we decennia geleden nog genoegen met een kerstboom. Moeten we nu behalve de bijbehorende kerstballen, slingers en kerstverlichting het hele huis versieren. Bijvoorbeeld met kerstkransen, verschillende soorten kerstlampjes, en allerlei andere hebbedingen.

Tuin in kerstsferen

Ook weten steeds mensen de weg te vinden naar websites als kerstverlichtingbuiten.com. Daar barst het met mogelijkheden voor kerstversiering, vooral in de vorm van verlichting, om ook de tuin mee te versieren. Of het balkon. Of het terras. Of de voorgevel van het huis. Van verlichte struiken tot complete figuren ter decoratie. Lekker Amerikaans.

Niet iedereen doet mee

Het gemiddelde van de kerstuitgaven zou mogelijk nog hoger kunnen zijn als iedereen meedoet aan de kerstgekte. Maar er zijn een hoop Nederlanders die niets met het feest hebben. Zo bleek uit een onderzoek van Q&A dat een derde van onze landgenoten kerst simpelweg ziet als een paar vrije dagen. Twintig procent weet zelfs niet wat ze moeten doen met dat verplichte verlof.

Anti kerst

Ruim een kwart van de Nederlanders ziet kerst als de leukste tijd van het jaar. Vanwege het samenzijn met de familie. Vanwege de cadeaus. En vanwege de religieuze gedachte achter het feest. Maar een veel groter deel, van veertig procent, heeft er helemaal niets mee. Geeft er dus ook geen of amper geld aan uit. En is blij dat het na een paar dagen weer voorbij is. Ieder zijn ding natuurlijk!

Langdurig ziek en zzp’er. Wat nu?

Previous article

Kun jij al een e-bike leasen via je werkgever?

Next article

You may also like