Handig

Gewrichtsklachten: wat is het en welke soorten zijn er

0

Iedereen kan op elke leeftijd te maken krijgen met gewrichten die steeds pijnlijker en stijver gaan aanvoelen. Meer dan de helft van de mensen met deze klachten is jonger dan 65 jaar. Aandoeningen zoals artrose of reumatoïde kunnen dus worden gezien als volksziektes. De oorzaak van deze aandoeningen is niet precies bekend. Daardoor is het wel te behandelen, maar niet te genezen. Medicijnen en fysiotherapie kan al een stuk helpen voor mensen die deze klachten ervaren. In dit blog vertellen we meer over gewrichtsklachten en de behandelingen hiervan.

Reuma

Reuma is de verzamelnaam voor meerdere gewrichtsaandoeningen. Er zijn drie soorten reuma: ontstekingsreuma, slijtagereuma en wekedelenreuma. Bij onstekingsreuma ontstaan er ontstekingen die op specifieke plaatsen voorkomen of direct meerdere gewrichten van het lichaam treffen. Dit is een vorm die het vaakst voorkomt. Gewrichten gaan hierdoor zwellen en pijnlijk worden. Het afweersysteem is hierdoor ontregeld waardoor het niet meer werkt zoals het hoort. Vrouwen hebben vaker last van reuma dan mannen. De aanwezigheid van ontstekingsfactoren in je kraakbeen kan je net voelen omdat hier geen zenuwen aanwezig zijn. Reuma komt het meest voor bij 50-plussers. Ongeveer twee miljoen Nederlanders lijden aan een reumatische aandoening. Het komt niet vaak voor, maar ook op bij jongeren komt reuma voor.

Artrose

Als we het hebben over artrose dan hebben we het over een ontstoken gewricht. Bij artrose wordt er gekeken naar kraakbeenslijtage. Deze vorm van slijtage komt door dagelijkse belastingen, denk hierbij aan: langdurig staan, intensief sporten, verkeerde houdingen aannemen of te weinig lichaamsbeweging. Ook zware arbeid of overgewicht kunnen voor artrose zorgen. Het kraakbeen wordt tussen de gewrichten dunner waardoor er ook stukken weefsel kunnen afbreken. Hierdoor bewegen de gewrichten minder soepel over elkaar waardoor er pijn en zwelling kan ontstaan. Een ongeluk kan er ook voor zorgen dat je kraakbeen beschadigd raakt. Wanneer je kraakbeen geheel of gedeeltelijk is verdwenen ontstaat er bot-op-bot contact. Vaak wordt er gedacht dat artrose niet onder een reumatische aandoening valt, maar dit doet het wel.

Behandelingen

Hoewel de schade aan het kraakbeen niet kan worden hersteld zijn er wel manieren om de pijn te bestrijden. Wanneer de pijn je niet belemmert bij de dagelijkse activiteiten kan er paracetamol worden voorgeschreven. Is de pijn erger, dan kan je met de arts om de tafel gaan om te kijken naar andere recepten. Veel mensen die gewrichtsklachten hebben in de knieën of heupen hebben veel pijn bij het traplopen. Trapliften kunnen hierbij een goede oplossing zijn. Zo wordt het bewegen binnenhuis gemakkelijker. Als je denkt dat dit een goede oplossing is, dan is het goed om te kijken wat kost een traplift gemiddeld zodat je hier geld voor opzij kan zetten. Vergeet niet om regelmatig te blijven bewegen. Dit is namelijk de beste bestrijder tegen de pijn. Wanneer je ongeveer een halfuur per dag beweegt houd je de spieren en gewrichten soepel waardoor het bewegen over het algemeen wat makkelijker gaat. Denk bijvoorbeeld aan een stukje wandelen, fietsen of zwemmen.

Alles wat je wilt weten over pedagogiek

Previous article

Cadeaubon inwisselen voor geld? Zo kan dat!

Next article

You may also like