Huis & Tuin

Het perfecte hout voor uw kachel

0

Een kachel wordt door de meeste mensen gebruikt om verschillende soorten hout in te verbranden. Zo denkt men al snel dat het formaat en de soort niet veel uitmaakt. Kachelhout is immers gewoon hout, toch? Niet is minder waar, het ideale kachelhout bestaat wel degelijk. Dit houtblok moet aan verschillende eisen voldoen om de beste verbranding te geven. Wij nemen de drie belangrijkste punten graag met je door.

Welke soorten hout zijn het best

Geen enkel soort hout is hetzelfde. Zo branden alle soorten hout op hun eigen specifieke manier en hebben ze dan ook hun eigen kenmerken. In de regel kun je het beste loofhout stoken in je openhaard. Dit soort hout brandt langer en zal ook een hogere temperatuur afgeven. In de soorten loofhout zitten echter nog grote verschillen. De vier beste soorten loofhout zijn:

  • Berkenhout: Alhoewel dit type hout relatief snel wegbrandt geeft het een mooi schouwspel in de houtkachel. Een extra voordeel bij dit hout is de bast die gebruikt kan worden als natuurlijk aanmaakblokje. Gebruik deze bast en maar een klein bouwwerkje van kleine takjes er omheen om je open haard aan te krijgen.
  • Beukenhout: Het hout van de beuk brandt wat moeilijker dan andere soorten hout. Dit is toch ook een voordeel op het moment als de houtkachel lekker staat de branden. Van dit type hout blijft langdurig een flinke warmte afkomen.
  • Essenhout: Dit hard hout brandt wat makkelijker dan beukenhout. Toch zal je van dit hout ook lang plezier hebben qua warmte. Bijkomend voordeel is dat de vlammen van essenhout een echte sfeermaker zijn.
  • Eikenhout: Misschien wel één van de meest gebruikte soorten hout in de houtkachel. Dit hardhout geeft weinig rook af voor een schone verbranding. Naast deze schone verbranding heb je ook nog eens het langst plezier van dit hout in je houtkachel.

Hoe ziet een perfect houtblok eruit

Een te klein houtblok zal snel wegbranden en een te groot houtblok zal lastig op gang komen. De afmeting van een houtblok is dus erg belangrijk. De afmeting is uiteraard mede afhankelijk van het formaat van jouw kachel of openhaard. Qua lengte zal voor een gemiddelde Nederlandse houtkachel of openhaard een houtblok van 25 a 30 centimeter geschikt zijn. De dikte van het houtblok is ook belangrijk. Houd hierbij ongeveer 10 a 15 centimeter aan. Met deze afmetingen past het houtblok prima in de houtkachel en zal het daarnaast ook niet gelijk wegbranden.

Wat is het juiste vochtpercentage van het ideale houtblok

Zodra kachelhout gekapt wordt, duurt het nog een flinke tijd voordat het gebruikt kan worden in een houtkachel of openhaard. Als je een vers gekapt stuk kachelhout gaat verbranden zal je er achter komen dat dit geen succes is. Waarschijnlijk krijg je het blok nauwelijks aan en als het brand zal het veel rookontwikkeling met zich meebrengen. De minimale eis om hout te laten drogen is dan ook een jaar. Toch wordt het ideale vochtpercentage na deze periode niet bereikt. Het vochtpercentage van het kachelhout moet namelijk rond de dertien procent liggen. Dit is vaak pas te bereiken als het kachelhout een jaar of twee heeft kunnen drogen. Door de aanschaf van een vochtmeter kun je er achter komen of het kachelhout het juiste percentage heeft bereikt. Ook door de houtblokken tegen elkaar aan te slaan kun je er achter komen of het hout het juiste vochtpercentage heeft bereikt. Komt hier een dog geluid vandaan dan betekent het dat het hout nog langer moet drogen. Pas bij een heldere klank weet je dat het kachelhout klaar is voor de houtkachel.

 

De hoeveelheid aan verschillende soorten creditcards

Previous article

Wat zijn de voordelen van een creditcard en hoe vraag ik een credit card aan?

Next article

You may also like