Gezond

Heupprothese: wanneer ben je pijnvrij na een heupoperatie

0

Heuppijn komt vrij vaak voor, vooral bij het hurken. Soms kan dit verband houden met heup impingement en artritis. Als de artritis al erg genoeg is, kom je mogelijk in aanmerking voor een heupprothese. We gaan in op de vraag wanneer je pijnvrij bent na een heupoperatie.

Behandeling heupprothese

Er is geen standaardbehandeling na een heupprothese. Sommige mensen worden onmiddellijk naar fysiotherapie gestuurd. Anderen krijgen te horen dat ze niet naar fysiotherapie moeten gaan en langzaam moeten terugkeren naar hun eerdere activiteitenniveau. Sommige mensen blijven veel pijn houden en sommige mensen hebben na de operatie vrijwel geen pijn of beperkingen.

Verschillende behandelingen voor verschillende mensen. Maar als je weer wilt gaan fietsen, dan is er weinig tot geen begeleiding.

Is het veilig om te fietsen na een heupprothese?

Absoluut. Nu zal iedereen in een ander tempo vooruitgang boeken en je moet de weefselgenezingstijd respecteren.  Zeker voordat je weer gaat fietsen of naar de sportschool wilt gaan. Hier kan een prestatietest je helpen en ervoor kan zorgen dat je geen schade toebrengt aan jouw nieuwe gewricht. In de meeste gevallen zul je ten minste 8 weken willen wachten. Voordat je terugkeert naar de sportschool of de fiets. Je moet toestemming krijgen van zowel jouw chirurg als jouw fysiotherapeut.

Duurzaam

Moderne heupimplantaten zijn duurzamer dan eerdere modellen. Ze zijn bedoeld om grote krachten te weerstaan en een groter bewegingsbereik mogelijk te maken. Gewoon een bewegingsbereik doorlopen onder belasting zal de prothese niet slijten. Maar activiteiten met een grotere impact, zoals rennen, springen en fietsen kunnen enige invloed hebben op het implantaat. Je zult voorzichtig moeten zijn wanneer je terugkeert naar activiteiten met een hoge impact.

Gebruik pijn als jouw gids, want oefenen met het nieuwe gewricht zou pijnloos moeten zijn. Gun jezelf ook voldoende tijd om door te gaan van eenvoudige oefeningen naar lichaamsgewichtoefeningen. Naar belaste oefeningen, naar activiteiten op een hoger niveau. Je wilt het proces niet overhaasten.

Kan je volledig hurken na een heupprothese?

Hurken tot parallel of zelfs onder parallel is haalbaar na een totale heupprothese. Zoals hierboven vermeld, wil je op de juiste manier vooruitgang boeken.

Begin met een ondersteunde squat door je vast te houden aan een squatrek of ophangriemen (of Olympische ringen). Probeer je romp rechtop te houden terwijl je jezelf langzaam laat zakken. Een voorwaartse torso vergroot de benodigde mobiliteit van de heup en oefent meer druk uit op het gewricht.

Voortgang naar een niet-ondersteunde bodyweight-squat naar een hoog oppervlak, zoals een doos met gewichten erop. Verlaag geleidelijk de hoogte van het oppervlak om jouw hurkdiepte te vergroten. Zolang je geen pijn voelt, kun je een goede romphoek en de juiste houding behouden.

Goblet squad

Heupprothese: wanneer ben je pijnvrij na een heupoperatieAls je eenmaal een squat met volledig lichaamsgewicht onder de knie hebt, wil je beginnen met gewichten. Begin met een kettlebell of dumbbell die voor je wordt gehouden (goblet squat). Hierdoor kun je een rechtopstaande romp behouden terwijl je gewicht toevoegt. Als je de goblet squat onder de knie hebt, kun je een lege barbell gaan gebruiken.

Barbell squad

Als je met barbell squats begint, kun je met een front squat een meer rechtopstaande romp houden. Voer geleidelijk back squats in. Een back squat met een hoge barbell zal meer meegaand zijn voor de heupen dan met een lage barbell. Het zou een goed idee zijn om te beginnen met barbell-squats voordat je volledige diepte-squats probeert.

Door pijn en houding als jouw gids te gebruiken, kun je de gewichten langzaam met 5-10% per week verhogen. Om zo naar jouw eerdere conditie toe te werken.

Kan je weer rennen en springen?

Er is geen bewijs dat je absoluut niet kunt terugkeren naar deze activiteiten. Het is echter waarschijnlijker dat ze jouw heup irriteren. En constante activiteiten met hoge impact kunnen de levensduur van jouw nieuwe heup verkorten.

Begin langzaam en pas loop- en springactiviteiten in de sportschool aan gedurende ten minste 12 weken na de operatie. Als je op zoek bent naar opties in plaats van hardlopen, overweeg dan om een roeitrainer te gebruiken. Of een fiets met een hogere zitpositie (om heupflexie te beperken).

Step-ups zijn een goed alternatief voor springen. Begin klein en verhoog geleidelijk de hoogte van de doos. Zorg ervoor dat je jouw bekkenpositie niet verliest of dat jouw knieën inzakken als je jouw lichaamsgewicht optilt.

Wat kan je nog meer doen?

Wanneer je herstelt van een grote operatie, is het niet goed om even vrij te nemen om uit te rusten. Om vervolgens langzaam terug te keren naar jouw normale activiteiten. Met een vooruitstrevende prestatiegids haal je al het giswerk uit jouw herstel.

Enkele factoren die jouw herstel bevorderen en je veilig terug naar sporten brengen, zijn:

• Goede hydratatie

• Goede voeding

• Goede slaaphygiëne

• Specifieke aanvullende oefeningen om onevenwichtigheden aan te pakken

• Graduele blootstelling aan geschikte oefeningen

• Focus op vorm boven intensiteit

• Eerlijk zijn tegen jezelf

Waar duidt kramp in tenen op?

Previous article

Wanneer mag je weer autorijden na operatie carpaal tunnel syndroom?

Next article

You may also like