Huis & Tuin

Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?

0

Sinds de explosieve stijging van de energietarieven zijn mensen massaal op zoek naar manieren om hun woning beter te isoleren. Zeker bij oudere woning is dit vaak flink nodig. Niet alleen om het wooncomfort te verbeteren, maar nu ook om extreme kosten te voorkomen. Maar hoe isoleer je een woning? Waar moet je aan denken? Waar begin je? En hoe red je dit financieel gezien? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Maak gebruik van andere materialen

Allereerst is het belangrijk om naar het materiaalgebruik in huis te kijken. Sommige materialen isoleren namelijk beter dan andere. Dat zie je bijvoorbeeld bij het gebruik van kunststof. Dit materiaal heeft van nature een zeer hoge isolatiewaarde. Daardoor loont het bijvoorbeeld om voor kunststof kozijnen in combinatie met HR++ glas of triple glas te kiezen. Zo hou je tocht tegen en blijft de warmte langer in het huis zitten. Hoe goed het materiaal isoleert wordt uitgedrukt in een R-waarde. Twijfel je over het gebruik van een specifiek materiaal? Schroom je dan niet om naar deze waarde te vragen. Hou er ook rekening mee dat de isolatiewaarde niet alleen afhangt van het materiaal zelf, maar ook van de dikte.

Schakel een expert in

Weet je dat het huis onvoldoende geïsoleerd is? Maar heb je geen idee waar je het beste kunt beginnen? Schakel dan een expert in om met je mee te kijken. Deze onderzoekt het huis op gebreken en kijkt naar wat er op dat moment het beste gedaan kan worden. Uit financieel oogpunt is het vaak niet mogelijk om direct alles aan te pakken, daarom is het belangrijk om in het beginstadium goede beslissingen te nemen. Denk dus bijvoorbeeld aan het plaatsen van kunststof kozijnen en ook dubbelglas. Op die manier gaat er al veel minder warmte verloren uit de ramen. Ook spouwmuurisolatie is van belang.

Kwalitatieve gordijnen

Wist je dat ook het gebruik van relatief simpele items kan helpen bij het isoleren van de woning? Denk bijvoorbeeld aan het kopen van zeer dikke, kwalitatieve gordijnen. Wanneer je deze op de juiste manier gebruikt, kan je veel meer warmte in huis halen en binnenhouden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de gordijnen altijd geopend zijn zodra de zon op het raam schijnt. Als de zon ondergaat, sluit je de gordijnen. Op die manier blijft de warmte veel langer in huis.

Financiële tips

De noodzaak van isoleren is duidelijk. Toch is dit voor veel mensen niet altijd even gemakkelijk om daadwerkelijk te realiseren. Ook omdat dit financieel onmogelijk is. Gelukkig probeert het kabinet isolatie plannen zoveel mogelijk te stimuleren. Zo komen veel mensen bijvoorbeeld in aanmerking voor subsidies. Hierbij kun je denken aan de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) en de energiebespaarlening van het Nationaal Fonds. Op die manier wordt het al een stuk aantrekkelijker om te isoleren.

Het is ook mogelijk om in dit geval wat extra geld te lenen of de hypotheek wat te verhogen op basis van de overwaarde van je huis. Dit heeft natuurlijk niet de voorkeur, maar biedt in veel gevallen wel de oplossing. Bovendien haal je deze investering er uiteindelijk vanzelf uit. Zeker als je kijkt naar de enorme verandering in de hoogte van de energierekening.

Zo knap je voordelig het kantoor op 

Previous article

Besparen op je zorgverzekering? Hier moet je op letten

Next article

You may also like