Werk & School

Hoe maak je thuiswerken zo comfortabel mogelijk?

0

Of je er nu van houdt of niet: het is steeds gebruikelijker om vaak thuis te werken, zeker met een kantoorbaan. Je kunt er maar beter voor zorgen om het werken vanuit huis zo comfortabel mogelijk te maken. Ben je nog op zoek naar tips? Lees dan zeker even verder.
 

Juiste licht

In een professionele kantoorruimte is er vaak nagedacht over de verlichting en het lichtinval. Probeer dit thuis ook te doen, want voldoende licht is bevorderlijk voor je concentratie. Vroeg in de ochtend of laat in de middag is het slim om verlichting te hebben: denk aan een bureaulamp, staande lamp of plafondlamp in de buurt van je bureau. Zorg dat hier bijpassend licht uit komt. Dit licht is enerzijds niet te warm en sfeervol, maar ook weer niet te licht en wit: het gaat om de middenweg. Werk je in een ruimte of hoekje waar fel zonlicht naar binnen kan schijnen? Dan is het weer belangrijk dat je dit licht kunt blokkeren, met name als je je scherm er niet meer goed door kunt zien. Hier helpt een vitrage bij, zonder dat je direct in het donker zit. Een vitrage is namelijk niet helemaal verduisterend, maar sluit wel een deel van het licht uit en zorgt voor privacy.
 

Bureau en bijbehorende stoel

Tijdens de werkdag neem je lang plaats achter je bureau, op een bijbehorende stoel. Daarom is het zo belangrijk dat dit naar wens is en dat je een ergonomische werkhouding kunt aannemen. Let erop dat je bureau groot genoeg is. Je wilt je onderarmen erop kunnen laten rusten. Voorkom dat je te dicht op je scherm zit: als je je armen uitstrekt, is het de bedoeling dat je net je scherm raakt. Over een scherm gesproken: dit is een essentiële toevoeging aan het bureau. Werk niet de hele dag achter een laptop, want dit is slecht voor je houding. Zo zit je immers niet rechtop, maar voorovergebogen. Een scherm, op de juiste hoogte ingesteld, maakt dat je wel netjes zit. Ook de bureaustoel draagt hieraan bij, ga daarom voor een goed design. Gelukkig zien bureaustoelen er vandaag de dag stijlvol uit: zo’n stoel kun je mooi toevoegen aan de woonkamer, slaapkamer of andere plek waar je thuiskantoor zich bevindt.

 

Eten en drinken

Zorg goed voor jezelf tijdens de thuiswerkdag, door lekker te eten en drinken. Op het kantoor buiten de deur is dit immers doorgaans ook het geval, wat maakt dat je er in eigen huis tevens voor kunt zorgen. Sterker nog: je kunt je lunch en koffie thuis helemaal naar wens maken. Neem de tijd om een goede lunch te maken, of het nu om een salade of sandwich gaat. Zet je favoriete koffie, of zet goede thee. Halverwege de middag kun je nog denken aan een tussendoortje, zoals fruit of noten. Ben je bang dat je je eetmomenten vergeet, omdat er geen collega’s zijn die je eraan herinneren? Dan kan het helpen om een wekker te zetten, rond lunchtijd bijvoorbeeld.

 

Pauze

Waar je collega’s je ook niet aan herinneren als je vanuit huis werkt? Dat is je pauzemoment. Toch is het belangrijk om zo’n moment in te lassen tijdens de thuiswerkdag, het liefst zelfs een aantal keren. Je kunt hier ook weer een wekker voor zetten. Ga idealiter even naar buiten tijdens zo’n pauze, bijvoorbeeld na de lunch. Al ga je maar een klein blokje om: dit is een goede reset, om vervolgens weer vol energie verder te gaan met je werk. Hoewel het soms voelt alsof je geen tijd hebt voor een pauze, heb je er in werkelijkheid juist baat bij: het is namelijk sterk bevorderlijk voor de concentratie. Na een pauze werk je dus weer beter door – met een beetje geluk sluit je je werkdag zo op tijd af. Dat is meteen een laatste aandachtspunt bij thuiswerken: probeer niet te lang door te gaan, maar stop aan het gebruikelijke einde van je werkdag.

Door na te denken over de inrichting van je thuiswerkplek én de inrichting van je werkdag, maak je er het beste van. Zo vliegt de thuiswerkdag vast snel voorbij.

Voetbal data: meer dan alleen een spel op het veld

Previous article

Hoe zorg je dat je interieur er netjes uitziet?

Next article

You may also like