GezondHandig

Hoe steek je iemand met een ernstige ziekte een hart onder de riem?

0

Hoe kun je iemand helpen die ernstig ziek is? Die herhaaldelijk in het ziekenhuis ligt? Misschien zelfs wel weet dat hij niet beter wordt? Dit is voor alle betrokkenen een lastige situatie. Op de eerste plaats door de emoties die hierbij komen kijken. Je wil niet zien dat jouw dierbare door zo’n lastige periode gaat. Tegelijkertijd heb je het er zelf misschien ook wel heel moeilijk mee. Helemaal met het oog op de toekomst. De juiste woorden vinden is vaak lastig. Want wat zeg je dan? Hoe steek je iemand met een ernstige ziekte een hart onder de riem?

Cadeautips

Een beterschapsmand laten bezorgen lijkt misschien een beetje gek als iemand niet meer beter kan worden. Maar het woord beterschapsmand terzijde geschoven, is dit eigenlijk een heel goed idee. Een mand met lekkers, dingen om te doen of gewoon fijne producten waardoor jouw dierbare even niet herinnerd wordt aan de ziekte. Bovendien kan een beterschapsmand ook gegeven worden als hij of zij in het ziekenhuis ligt. De hoop dat hij hier snel bovenop komt en weer naar huis mag. Laat de mand vullen met dingen die ook in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden. Denk aan een heerlijke badjas, een lekkere douchegel of bodylotion, een goed boek en natuurlijk een mooie, persoonlijke kaart.

Bied hulp aan

Misschien wel het fijnste wat je kunt geven is een extra paar handen om de dingen te doen waar hij of zij niet aan toekomt of simpelweg niet meer kan doen. Veel mensen zeggen “je weet me te vinden als je hulp nodig hebt” of “je zegt het wel als ik iets kan doen, toch?” Allemaal heel lief. Toch zijn dit dingen die je beter niet (meer) kunt zeggen. Besef goed hoe lastig het kan zijn om deze hulp te vragen. Bovendien staat de wereld van deze persoon dusdanig op z’n kop dat hij misschien helemaal niet weet welke hulp hij zou kunnen gebruiken.

Het is daarom beter om dit aanbod niet zo breed aan te pakken, maar juist heel klein te houden. Vertel bijvoorbeeld dat je een aantal keer per week de hond meeneemt voor een grote wandeling of iets leuks gaat doen met één van de kinderen. Of neem na een bezoekje direct wat wasgoed mee om thuis mee aan de slag te gaan. Deze dingen zijn goud waard en dat wordt absoluut gewaardeerd.

Gewoon een luisterend oor

De meeste mensen vinden het lastig om de juiste woorden te vinden. Wat zeg je immers tegen iemand in deze situatie? Bedenk echter goed dat er geen foute woorden zijn. Als je maar vanuit je hart spreekt, dan kan de boodschap eigenlijk nooit verkeerd vallen. Bovendien hoef je niet altijd zelf te spreken. Je kunt ook simpelweg als klankbord dienen, een luisterend oor zijn. Dat is iets waar je bij ziekte juist veel behoefte aan hebt. Gewoon je verhaal kwijt kunnen, je angsten delen. Je hoeft er enkel maar voor deze persoon te zijn.

Tips voor het afsluiten van een internet en TV abonnement 

Previous article

Gokken met mate: hoe je een gokverslaving kunt voorkomen

Next article

You may also like