Trends

Hoe weet je of een website betrouwbaar is?

0

Omdat we tegenwoordig steeds meer online doen, is het niet verbazingwekkend dat ook betalingen steeds vaker online plaatsvinden. Volgens cijfers van het CBS in 2018 shopte 78% van de Nederlanders wel eens online. Het is zo makkelijk om een webshop te maken dat er helaas steeds vaker verhalen aan het licht komen waarbij mensen opgelicht blijken te zijn door een website die zich anders heeft voorgedaan dan het in realiteit was. Volgens een schatting van de Consumentenbond is zo ongeveer 1/5 van de webshops nep. Als gevolg hiervan raken mensen soms geld kwijt, en dat onterecht. Om dit in het vervolg zoveel mogelijke te voorkomen, verzamelen we in dit artikel een aantal tips om te weten of een website betrouwbaar is. Handig om bijvoorbeeld te gebruiken bij nieuwe online casinos.

Blijf kritisch

Een manier om zo snel mogelijk te kijken of je een website vertrouwt (of juist niet) kan zijn door zelf kritisch te blijven bij het bezoeken van een website. Lijkt de informatie te mooi om waar ze zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo. Je kunt de contactgegevens van de webshop checken om te conformeren of ze zijn wie ze zijn. Je kunt ook kijken of de webshops reageert wanneer je contact met ze opneemt. Blijf kritisch en gebruik je verstand om onbetrouwbare websites uit te kunnen filteren.

Reviews

Een andere manier om te kijken of een website betrouwbaar is, is door reviews op te zoeken. Staan er online meerdere reviews van mensen die slechte ervaringen hebben met de webshop, bijvoorbeeld doordat producten slecht of niet aankomen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een onbetrouwbare webshop. Kun je hier niets over vinden of zijn de reviews juist positief, dan is de kans groot dat de webshop betrouwbaar is. Die reviews kun je vinden op Google, maar worden ook verzameld bij het Klachtenkompas. 

Keurmerken

Het zien van een keurmerk op een bepaalde website is een goede manier om te weten of de website in kwestie inderdaad is goedgekeurd door dit keurmerk. Heeft de website een keurmerk, dan zou je ervan overtuigd kunnen zijn dat het wel goed zit met de website. Helaas hebben bepaalde websites er ook een sport van weten te maken om te doen alsof ze keurmerken bezitten die ze in feite helemaal niet bezitten. Staat er een keurmerk op de site vermeldt, check dan altijd of de desbetreffende site ook vermeld staat op de website van het keurmerk zelf.

De Kamer van Koophandel (KVK)

Elke onderneming moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Twijfel je of een website betrouwbaar is, kijk dan eens bij de website van de Kamer van Koophandel of je hier meer informatie kunt vinden over de website. Dat kun je simpel zien door in het handelsregister te kijken.

De betaalopties

Een andere manier om een echte webwinkel te kunnen onderscheiden van een neppe is door te kijken naar de betaalopties. Een echte webwinkel moet je altijd ten minste de optie aanbieden om te kunnen betalen met een acceptgiro of afterpay. Wordt deze optie je niet gegeven, dan zou het zomaar eens een onbetrouwbare site kunnen zijn.

Top 4 grootste bedrijfsrisico’s

Previous article

Zo koop je perfecte pakken voor een voordelige prijs

Next article

You may also like