Huis & Tuin

Is jouw woning winterklaar? Denk aan elektrische raambekleding

0

De koude dagen komen er weer aan, de autoruiten zijn nu al regelmatig wit in de ochtend. Is de tuin aan kant? Heb je al warme kleding gekocht? Ben je helemaal klaar voor de winter? Geef jezelf een cadeau voor de decembermaand waar je het hele jaar van zult genieten; met elektrische raambekleding breng je niet alleen comfort in huis, een rolgordijn met elektrische gordijnrails heeft nog meer voordelen. Wat deze zijn kun je hieronder lezen.

Wat is er mogelijk met elektrische raambekleding?

Je kunt ervoor kiezen om het gehele systeem compleet aan te schaffen, wanneer je al mooie gordijnen hebt hangen is het ook mogelijk om alleen de elektrische gordijnrails te bestellen. Let dan goed op de maat, en of de motor sterk genoeg is ook het gordijn te schuiven of op te halen. Dit soort systemen werken met zowel schuifgordijnen als raamdecoratie die verticaal wordt opgehaald.

Je kunt ook kiezen voor rolgordijnen, die zijn zeker voor elektrische raambekleding erg praktisch in gebruik. De ingebouwde motor zal het gordijn naar boven of beneden laten gaan, waarbij halfopen uiteraard ook een optie is. In tegenstelling tot lamellen of luxaflex kun je deze raamdecoratie niet halfopen zetten in stroken, daar staat tegenover dat reinigen wel een stuk eenvoudiger is.

5 zaken die je moet weten over elektrische gordijnrails

1. Meten

Het is gelukkig niet nodig om iemand te laten komen om het formaat van de nieuwe raamdecoratie op te meten, dit kun je zelf doen. Daarbij is er de keuze voor ‘in de dag’ en ‘op de dag’. Bij ‘in de dag’ wordt het rolgordijn tussen twee muren of tussen het kozijn opgehangen, bij ‘op de dag’ bevestig je de rolgordijnen op de muur of op het kozijn. Bij de tweede optie moet je dus ruimer meten, met name voor verduisterende gordijnen is dit doorgaans de favoriete optie. Op de website van PoweredBlinds kun je een handige meetinstructie vinden zodat de elektrische raambekleding precies op maat is.

2. Verduisterend of niet?

Wanneer het een slaapkamer of kinderkamer betreft ligt een verduisterend gordijn voor de hand. Zo kun je nog even doorslapen in de ochtend, of de kinderen naar bed brengen als de zon nog niet onder is. In de huiskamer kan een verduisterend gordijn uitkomst bieden vanwege de verhoogde privacy, maar wellicht vind je dit toch een beetje te donker. Er zijn tussenliggende variaties mogelijk die wel een beetje licht doorlaten maar toch niet geheel transparant zijn.

3. Geluid van de motor

Hoewel de motor van elektrische gordijnrails niet zoveel geluid maakt, kan het lichte slapers toch storen. Daarom zijn er speciale fluisterstille motoren leverbaar die nagenoeg geruisloos openen en sluiten. Hierbij zullen er wel beperkingen zijn wat betreft de maximale breedte en/of het totale gewicht van de rolgordijnen.

4. Stroomvoorziening

Ook hier zijn weer diverse opties. Zo zijn er systemen die je kunt aansluiten op het lichtnet. Met directe aansluiting of via een kabel in een stopcontact. Met een ingebouwde accu of met losse batterijen is ook een optie. Zo hoef je geen kabels te trekken, overigens is bijladen met dit soort producten niet zo vaak nodig. Alleen bij zwaardere gordijnen zal uiteraard ook wat meer energie verbruikt worden.

5. Bediening en automatisering

Wat betreft de bediening moet je even goed opletten of je (in de toekomst) ook gebruik wilt maken van andere apparatuur met bediening op afstand. Binnen een smart home kun je namelijk veel apparaten en diensten aan elkaar koppelen, wat zeker voor elektrische raambekleding een uitkomst kan zijn. Denk aan de gordijnen sluiten en de lampen automatisch laten inschakelen. Maar niet alle systemen bieden hier mogelijkheden voor, en niet iedereen heeft deze functionaliteit nodig. Wanneer je op termijn een domotica of smart home wilt inrichten is het zeker aan te bevelen om hier nu al rekening mee te houden.

Waarom deze winter kiezen voor elektrische raambekleding?

Als je eenmaal gewend bent aan het gemak van automatische rolgordijnen zul je niet meer terug willen gaan. Zonder koordjes ziet de raamdecoratie er mooi verzorgd uit, met de korte dagen zul je snel de gordijnen moeten sluiten. Dan is het wel prettig als je tegen een aantrekkelijk venster kan kijken. Het biedt ook extra veiligheid, je zult tijdens deze donkere periode vaak van huis zijn wanneer het donker is of de lucht betrekt door een onweersbui. Dan kun je de rolgordijnen automatisch laten sluiten wanneer het donker wordt, en eventueel laat je de lampen ook direct inschakelen. Zo help je de woning te beveiligen tegen inbraak. Als het gaat sneeuwen kun je uiteraard juist even genieten van die eerste sneeuwvlokken door de gordijnen te openen! Als laatste mogen ook niet vergeten dat gordijnen die het gehele venster bedekken ook een isolerende waarde hebben, zo hoef je minder te stoken in huis. In de zomermaanden profiteer je juist van minder hitte in de woning omdat zonlicht weerkaatst wordt.

Geniet van een mooie winter met elektrische raambekleding, en natuurlijk ook tijdens de rest van het jaar!

De belastingaangifte, hoe pak je het aan?

Previous article

Triodos: Alles wat je moeten weten over de Triodos bank

Next article

You may also like