Handig

Magazijn (her)inrichten: 4 tips

0

Een juiste inrichting van je magazijn loont, omdat je medewerkers zo efficiënt en veilig kunnen werken. Het kan verstandig zijn om de inrichting van het magazijn regelmatig te herbekijken en indien nodig opnieuw vorm te geven. Met deze 4 tips kom jij tot een goed ontwerp voor de (her)inrichting van jouw magazijn.

Breedte van de gangen

De opslagcapaciteit van een magazijn is groter bij smalle gangen. Door de gangen indien mogelijk wat te versmallen, kan het zijn dat je één of meer rijen met houten magazijnstellingen kwijt kunt. Voor het bepalen van de juiste gangbreedte is het essentieel om uit te gaan van het type trucks dat je gebruikt. Een reachtruck heeft bijvoorbeeld genoeg aan zo’n 2,8 meter breedte, terwijl een driewiel heftruck pas door een gangpad kan als deze ten minste 3,20 meter breed is.

Passerende trucks

Het aantal gangen moet altijd groter zijn dan het aantal trucks dat je rond hebt rijden. Als er meer trucks rondrijden dan dat er paden zijn, kunnen er opstoppingen ontstaan en leid je aan productiviteitsverlies. Dit geldt voor een magazijn met smalle gangen waarin trucks elkaar niet kunnen passeren. Als trucks elkaar wel moeten kunnen passeren, stem je de breedte van de gangen daarop af. Maak voordat je een beslissing maakt de afweging tussen de opslagcapaciteit en de passeerbaarheid. Als blijkt dat je voorkeur uitgaat naar smallere gangen en dus meer stellingen, valt het aan te raden om eenrichtingsverkeer in te stellen.

Stellingen in de gangrichting

Zet je stellingen zo neer dat de richting van de gangpaden gelijk staat aan de richting van de goederenstroom, dus met de openingen van de gangen naar de docks toe. Hierdoor hoeven de trucks geen onnodige meters te rijden om aan het begin van een gangpad te komen. Zet stellingen ook niet haaks op elkaar of dat ze een bocht of knik maken, want ook dat zorgt meestal voor een langere rijafstand.

Duurzame en stevige stellingkasten

Stellingkasten zijn zeer populair voor de inrichting van magazijnen, vanwege de uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Ook zijn de rijen gemakkelijk uit te breiden met wat extra stellingen. Houten of metalen magazijnstellingen hebben elk hun eigen voor- en nadelen en zijn beide geschikt voor gebruik in een magazijn. Archief stellingen zijn een goede keuze voor de inrichting van je kantoor.

Vergeet de klaarzetruimte niet

In een magazijn dat goed is ingericht, kan iedereen prettig en efficiënt werken. Let er op dat de ruimte groot genoeg is bij de goederenontvangst en expeditie, zodat pallets een plekje krijgen waar ze niet in de weg staan. Is de ruimte te krap? Dan kan de klaarzetruimte weleens de grootste bottleneck van het magazijn worden!

waardevolle tips voor het kopen en verkopen van een tweedehands auto

Previous article

Bouw je eigen webshop met Shopify

Next article

You may also like