Huis & Tuin

Verduisterende gordijnen, meer dan alleen een gordijn  

0

Verduisterende gordijnen zijn niet alleen decoratief, ze houden het (zon)licht tegen en zorgen ook voor een extra isolatie tegen warmte of kou. De meest gebruikte verduisterende gordijnen zijn overgordijnen met een verduisterende voering of overgordijnen van een dikke stof of dichte weving. Als je verduisterende overgordijnen op maat laat maken, kun je kiezen uit verschillende plooien. Enkele of dubbele plooien zijn het best om een ruimte goed te verduisteren. Waveplooien laten aan de bovenkant licht door en zijn daarom niet zo geschikt.

Een dubbele laag, dubbel zo mooi 

Ook plissé-, vouw of rolgordijnen zijn in verduisterende versies te verkrijgen. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie van verschillende types gordijnen te combineren. Zo wordt vitrage vaak gebruikt in combinatie met overgordijnen. Je hebt zo overdag geen directe inkijk. En je kunt de verduisterende gordijnen ’s avonds of als de zon op je raam staat, dicht doen. Je kunt ook kiezen voor een verduisterend rolgordijn in combinatie met een wat lichter type overgordijn. Een dubbele laag raamdecoratie zorgt voor een meer aangekleed interieur.

Voor iedere ruimte verduisterende gordijnen 

Voor iedere ruimte kun je kiezen voor verduisterende gordijnen. Het vaakst wordt gekozen voor verduisterende gordijnen in de woonkamer of de slaapkamer. Maar ook voor zolderramen, keukenramen en badkamerramen kun je kiezen voor verduisterende raambekleding. In woon- en slaapkamer kun je prima gebruik maken van lichtdichte overgordijnen. Verduisterende rolgordijnen passen eigenlijk in iedere omgeving. Mocht je ongewenste lichtinval hebben, dan vind je altijd een oplossing in een verduisterend gordijn.

Verduisterende gordijnen, onderhoud 

Verduisterende (overgordijnen kun je over het algemeen gewoon wassen. Maar het is vooral met gevoerde gordijnen verstandig om te kijken of en hoe je ze het beste kunt reinigen. De voering is niet altijd gemaakt van dezelfde stof als het overgordijn. Je kunt dan te maken hebben met verschillende krimppercentages na het wassen. Dan zou zomaar de voering van het gordijn te klein kunnen worden ten opzichte van het overgordijn. Hierdoor kan het zijn dat de plooien niet meer mooi recht vallen. Omdat gordijnen vaak groot en zwaar zijn kun je ze het best naar de stomerij brengen.

Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek?

Previous article

De voordelen van elektrisch fietsen naar je werk

Next article

You may also like