Gezond

Voorbereiden op een trektocht doe je zou

0

Een trekking staat ook wel bekend als een trektocht. Maar hoe kan jij je voorbereiden op zo’n lange meerdaagse wandeling? Wij zochten het voor je uit in dit artikel. 

Trektocht, wandeling, backpacktrip, trekking er zijn allerlei manieren en vormen om een wandeltocht te maken. Bij een trektocht gaat het om het hiken van A naar B met eigen bepakking op je rug. Dit betekent het meebrengen van je tent, slaapzak en kookspullen. Een trektocht Nederland kan twee dagen duren, maar het kan ook een wekenlange expeditie in de wildernis van Bulgarije zijn. Voor zowel beginners als ervaren wandelaars hebben wij tips op een rij gezet om je goed voor te bereiden op jouw eerste trektocht. 

Planning 

Begin met de juiste planning. Het gaat niet gelijk om de materialen die je meebrengt, maar om de tocht die je gaat lopen. Ga dus eens rondsnuffelen in boekwinkels en struin het internet af naar mooie tochten. Bij Ik Wil Hiken vind je enorm veel verschillende trektochten, en informatie over de planning vooraf. Wanneer je een mooie route hebt gevonden is het tijd om hem te leren kennen. Doe dit doormiddel van kaarten en boekjes. Weet waar je kan overnachten onderweg en plan je start en eindpunt zorgvuldig. 

Lichtgewicht bepakking

Voor dat je het weet loop je slepende blessures op tijdens een trektocht. Zo is een veel gemaakte fout om uit angst maar de hele rugzak vol te pakken. Maar uiteindelijk moet je ook al dat gewicht dat op je schouders leunt meezeulen. Zorg er daarom voor dat je alleen de essentails meeneemt tijdens een trektocht. Je moet ook rekening houden met het water en eten dat er nog bij in komt. Dus een boek meenemen, dat kan je toch beter niet doen. Neem bijvoorbeeld een e-reader mee in plaats van een boek om gewicht te besparen. 

De juiste uitrusting 

Comfort is misschien wel het codewoord tijdens een goede trektocht. Want hoe comfortabeler jouw trektocht is hoe leuker het ook wordt. Wanneer je op de eerste dag al last van je schouders hebt gaat dat op dag twee en drie niet veel beter worden. Kies daarom allereerst een fijne rugzak met een prettig draagcomfort. Zorg voor wandelschoenen die je goed hebt ingelopen en probeer je tentje, slaapzak en slaapmatje eens een keer uit in de tuin. 

Bij noodgevallen 

Bij een stukje voorbereiding voor een trektocht hoort ook het voorbereiden op noodgevallen. Er kan namelijk van alles gebeuren onderweg, wees hierop bedacht. Je kan altijd een blessure oplopen, maar weet jij op dat moment ook wat je moet doen? Heb je een goede EHBO-kit bij je? Weet je hoe je moet navigeren met kaart en kompas wanneer je telefoon is uitgevallen? Dit zijn essentiële zaken wanneer je een trektocht wil gaan maken, vooral in het buitenland. 

Respect voor de natuur

Als laatste willen we nog zeggen dat wanneer jij de trektocht gaat beginnen dat je met respect voor de natuur op pad gaat. Sta af en toe stil bij de schoonheid van de natuur. Maar weet ook waar je afval achterlaat. Of bedenk goed of het respectvol is om je tentje op te zetten op bepaalde plekken, of dat je zomaar een kampvuur kan gaan maken?! Bij twijfel zeggen wij dat je misschien nog even verder moet kijken. 

Genieten 

De allerlaatste tip is de belangrijkste, ‘’GENIET’’! Wanneer je bovenstaande tips volgt bij het maken van jouw eerste trektocht dan ga je hoe dan ook genieten. Wil jij je ook mentaal voorbereiden op een trektocht? Kijk dan eens deze video, de maker creëert regelmatig video’s over zijn gelopen trektochten. Zo krijg je een realistisch beeld over wat je te wachten staat.  

Alles wat je nodig hebt voor een ouderwets avondje gezelligheid met vrienden

Previous article

5 verschillende ergonomische bureaustoelen voor op het kantoor

Next article

You may also like