Trends

Waarom is integriteit zo belangrijk binnen een bedrijf?

0

Je denkt misschien dat iedereen van nature integer is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Integriteit is heel belangrijk. Niet alleen binnen de maatschappij waarin we leven. Maar natuurlijk ook op de werkvloer. Stiekem is integriteit een heel breed begrip. In deze blog willen we dieper in gaan op de vraag wat integriteit nu eigenlijk is. Lees dus zeker even mee! 

Wat is integer? Wanneer is een bedrijf integer en wanneer niet? Integer houdt in dat een bedrijf haar medewerker waardeert en dat er vanuit daar integer wordt gehandeld en gereageerd. Als we kijken naar de definitie van integer dan zien we het volgendeEerlijk, met goede intenties, te vertrouwen. Iemand die de juiste normen en waarden heeft en daarnaar leeft, iemand die niet omgekocht of gecorrumpeerd kan worden. Iemand die zijn woord nakomt.

Wil je weten of jouw bedrijf integer is? Dan kun je integriteitsonderzoeken op de werkvloer laten uitvoeren. Op die manier kan de integriteit bij jou op de werkvloer worden getoetst. 

Integriteit op de werkvloer

Integriteit houdt dus in dat er oprecht en duidelijk wordt gesproken over hetgeen dat belangrijk is op de werkvloer. En dat maakt het dus heel breed. Denk er bijvoorbeeld aan dat er niet wordt gesproken over andere collega’s. Dat als je om hulp vraagt dat dit oké is. Integriteit gaat over een moreel concept. Integriteit is dus iets dat collectief gedragen wordt op de werkvloer. Maar wat individueel fout kan gaan. 

Wat zijn de voordelen van integriteit op de werkvloer? Je kan integriteit dus niet echt vangen of zien. Maar als het er is, kun je het als werknemer of werkgever wel degelijk voelen. Zo kan er een positief effect worden gecreëerd. Zo wordt er meer vertrouwen en waardering opgemerkt wanner mensen op de werkvloer collectief gezien meer integer zijn. Integriteit betekent ook dat jij op je collega’s kunt rekenen. En dat je je durft uit te spreken als je voelt dat iets niet goed voelt. 

Meer integriteit creëren op het werk

Deze morele kwesties kunnen lastig zijn om te creëren. Je kan hierbij hulp krijgen van bijvoorbeeld signum interfocus. Zeker wanneer er morele vragen, conflicten en keuzes zijn op het werk. Hoe doe je dan wat juist is? Je wil tenslotte wel volledig achter je eigen overtuiging staan. Maar wat als deze overtuiging haaks staat op de morele keuzes, vragen of conflicten van het bedrijf? 

Het is belangrijk om als bedrijf op één lijn te zitten met medewerkers. Medewerkers die ontevreden zijn, laten ook minder integriteit zien. Zorg er daarom voor dat je als bedrijf of ondernemer goed voor je medewerkers zorgt. Denk bijvoorbeeld aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar door regelmatig een veilige omgeving te creëren voor je medewerkers. Een plek waar iedereen veilig kan zeggen wat hij of zij vindt. Ten derde is het ook belangrijk om medewerkers erop te wijzen als je merkt dat de integriteit in gevaar is. Bijvoorbeeld als er negatief over een collega wordt gesproken. Terwijl hij of zij er niet bij is. 

Meer hierover lezen? Lees het in deze blog.

Welk soort stelling heb jij nodig?

Previous article

Tips om een webshop betaal plugin effectief te gebruiken

Next article

You may also like