Tech

Wat is Bitcoin en wat kun je ermee?

0

Het is tijd om op een begrijpbare manier uit te leggen wat Bitcoin nou precies is. Ondanks dat deze cryptomunt steeds populairder wordt, heerst er namelijk nog een heleboel onduidelijkheid over Bitcoin kopen. Hebben we je interesse gewekt? Mooi! Lees dan snel verder…

Wat is Bitcoin?

Door het wantrouwen dat in 2008 is ontstaan jegens de normale banken door de financiële crisis, én het groeiende aantal online transacties, is de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel steeds groter geworden. Een betaalmiddel dat parallel naast het financiële systeem moet kunnen bestaan en decentraal kan worden opgezet, is iets waar men aan toe was en is. Bitcoin, een digitaal betaalmiddel wat gebruikt en beheert kan worden zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling is hierop het antwoord. Transacties gaan rechtstreeks van persoon naar persoon, wat peer-to-peer wordt genoemd. Je maakt gebruik van je eigen Bitcoin wallet, welke net zo gemakkelijk in gebruik is als het normale internetbankieren.

Blockchain biedt veiligheid

Natuurlijk is het begrijpelijk dat ‘iets nieuws’ best wel een beetje spannend kan zijn. Dat is iets wat ze bij Bitcoin heel goed doorhebben. Ze hebben een Blockchain ontwikkeld, welke ervoor zorgt dat alle transacties op een hele veilige manier kunnen plaatsvinden. Een Blockchain is een chronologische keten van transactiedate, welke niet achteraf kan worden aangepast. Voor Bitcoin geldt dat iedere tien minuten alle transacties worden gebundeld  en in een blok worden gestopt. Deze Blockchain is decentraal, wat inhoudt dat er over de hele wereld duizenden computers zijn die een kopie bewaren van de hele Bitcoin transactiegeschiedenis. Hierdoor wordt alles heel erg goed gecontroleerd, waaronder de geldigheid van de transacties. Het is dus vrijwel onmogelijk om het netwerk van Bitcoin plat te leggen als je kwaad zou willen. Een computer die de transactiegeschiederen is bijhoudt noemt men een ‘node’. Als deze een transactie heeft gevalideerd, dan kunnen de miners (deze computer controleren alles nogmaals) ermee aan de slag. Zij bundelen de nieuwe transacties in een blok, welke aan de Blockchain kan worden toegevoegd. Deze miners zijn geen reguliere computers, maar ze zijn specifiek ontworpen om niets anders te doen dan het Bitcoins minen. Dit doen ze door het oplossen van een soort wiskundige puzzel. Hierna sturen de ze gegevens weer door, op een veilige en versleutelde manier.

Wat kun je met Bitcoins?

Bitcoins zijn in te zetten als betaalmiddel en steeds meer mensen maken er gebruik van. Je kunt op heel veel verschillende plekken, zowel online als offline ermee betalen. Je kunt ze zelf verkrijgen door ze te accepteren als betaling voor geleverde diensten of producten, maar ook je eigen Euro’s (of andere valuta) inwisselen ervoor. Een leuke tip van ons; Thuisbezorgd heeft als optie om af te rekenen met Bitcoin. Handig en lekker!

Slaapkamertrends: het design bed

Previous article

Apparaten huren of kopen: wat is slim?

Next article

You may also like