AlgemeenGeld

Wat moet je allemaal regelen als je kind 18 jaar oud wordt?

0

Staat binnenkort de 18e verjaardag van je kind op de planning? Alvast van harte gefeliciteerd. Het is ongetwijfeld mooi geweest om je kind deze 18 jaar lang op te zien groeien. Vanaf deze leeftijd verandert er wel het nodige. Zowel voor je kind als voor jezelf.

Er zijn meerdere dingen die je moet regelen als je kind 18 jaar oud wordt. Zo kun je bij VinkVink terecht voor een zorgverzekering voor jongeren en moet je een DigiD aanvragen voor je kind. Enfin, de belangrijkste zaken die je moet regelen staan hieronder.

Een zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten 18 jaar is voor elke volwassene geschikt. Of beter gezegd: het is dus vanaf de leeftijd van 18 jaar oud. Tot deze leeftijd valt je kind gewoon onder je eigen polis, maar daar is vanaf zijn/haar 18e geen sprake meer van.

Je moet daarom een andere zorgverzekering voor je kind afsluiten. Ga jij deze verzekering betalen? Dat is aan jezelf om te bepalen. Het is in ieder geval belangrijk dat je kind zijn/haar eigen zorgverzekering en polis krijgt.

DigiD aanvragen

Met een DigiD is het online mogelijk om allerlei zaken te regelen. Elke volwassene in ons land moet daarom een eigen DigiD hebben. Zodra je kind de leeftijd van 18 jaar heeft, kun je voor hem/haar een DigiD aanvragen. Doe dit overigens altijd samen met je kind. Er moet namelijk voor het DigiD account een wachtwoord bepaald worden. Laat dergelijke zaken aan je kind over.

Kijk goed naar de bankzaken

Hoe heb je het tot voorheen met het geld van je kind geregeld? Wellicht had je kind al zijn/haar eigen rekening, maar had je hier wel toezicht op. Ga in gesprek met je zoon of dochter wat de wensen zijn met betrekking tot de bankzaken. Mocht hij/zij niet willen dat je nog mee kan kijken, moet je het toezicht op de bankrekening opzeggen.

Bij de bankzaken komt overigens nog meer kijken. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van belastingen. Tevens moet je kind een bepaalde vorm van financiële verantwoordelijkheid hebben. Vertel je kind hier van alles over en probeer je kind op dit gebied goed te begeleiden.

Testament bespreken

Uiteraard denk je hier liever niet aan, maar dit is wel het moment om het testament van je kind te bespreken. Wil je kind nu al een testament maken? Of is dit nu nog niet aan de orde? Je bent zeker niet verplicht om een testament op te stellen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, is het wel fijn als er sprake van een testament is. Maak het daarom op z’n minst bespreekbaar bij je kind.

Orgaandonatie

De orgaandonatie is in de afgelopen jaren veranderd. Voorheen moest je zelf toestemming geven voor het doneren van je organen. Dat is nu anders; iedereen vanaf 18 jaar oud staat nu standaard als orgaandonor ingevuld. Wil je kind dit absoluut niet? Dan moet dit doorgegeven worden. Bespreek daarom met je kind wat hij/zij wil op het moment dat hij/zij komt te overlijden.

4 tips om het goedkoopste onbeperkte data-abonnement te vinden

Previous article

Hoe verzeker ik mijn bedrijf tegen aansprakelijkheid?

Next article

You may also like