Geld

Welk btw-tarief pas ik als ondernemer toe op mijn factuur?

0

Lever je als ondernemer producten of diensten binnen Nederland? Dan moet je daar omzetbelasting over betalen, ook wel btw genoemd. Dit bedrag reken je over het totaalbedrag op je factuur, en draag je per maand, kwartaal of jaar weer af aan de belastingdienst tijdens je aangifte. De regels die bepalen welk tarief je rekent zijn soms verwarrend. In dit blog leggen we de verschillende tarieven uit, en hoe slimme software jou kan helpen bij het berekenen van het juiste btw-bedrag.

Drie btw-tarieven in Nederland

De Nederlandse omzetbelasting kent drie verschillende tarieven. Het hoogste en meest voorkomende tarief is het tarief van 21%. Het lage tarief van 9% is op veel minder producten en diensten van toepassing. Ook bestaat er een tarief van 0%. Er wordt dan dus geen btw gerekend. Dit tarief wordt gebruikt door Nederlandse organisaties die goederen of diensten leveren aan het buitenland binnen de EU.

Wat valt onder het lage btw-tarief van 9%?

De regering maakt een onderscheid tussen een hoog en laag btw tarief om ervoor te zorgen dat levensmiddelen en andere belangrijke producten en diensten betaalbaar blijven. Denk dan aan eten en drinken, medicijnen en verzorgingsmiddelen. Het lagere btw-tarief geldt ook voor producten of diensten waarvan de overheid graag het gebruik wil aanmoedigen. Het gaat dan om kaartjes voor musea, concerten en theater, de aankoop van boeken, tijdschriften en kranten, en toegang tot sportgelegenheden. Kijk voor een volledige lijst van goederen en diensten met een laag btw-tarief op de website van de Belastingdienst.

Reiskosten en btw

Reis je soms voor je werk? Dan moet je over je gemaakte reiskosten ook btw rekenen. Je rekent dan altijd hetzelfde tarief als de diensten of producten die je levert. Dat zit zo: als je als consultant werkt en veel onderweg bent, reken je op je factuur 21% over de gemaakte reiskosten. Een muzikant of kapper houdt echter het verlaagde tarief van 9% aan over de gemaakte reiskosten.

Verschil tussen 0% btw en btw-vrijstelling?

Een ondernemer die producten of diensten levert aan het buitenland binnen de EU betaalt geen btw. Dit noem je ook wel het verleggen van btw. Naast dit 0% tarief zijn er ook producten en diensten die helemaal zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Deze vrijstelling geldt voor een aantal branches zoals fondsenwervende activiteiten, kinderopvang, onderwijs, postdiensten, journalistiek en meer.

Het 0%-tarief en een btw-vrijstelling zijn niet hetzelfde. Bij producten en diensten die je levert onder het tarief van 0%  heb je nog steeds recht op aftrek van voorbelasting. Dit is de btw die jij als ondernemer betaalt voor zakelijke kosten. Als je vrijgesteld bent van btw, is deze aftrek niet mogelijk.

Altijd het juiste btw-tarief op je factuur

Met al die tarieven, regels en kleine lettertjes is een fout in de omzetbelasting snel gemaakt. Zonde, want dat kost veel tijd en moeite om uit te zoeken. Met de juiste software maak je nooit meer een fout in het berekenen en bepalen van het juiste btw-tarief. Bekijk de mogelijkheden van Exact Go. Ideaal voor zzp’ers die op zoek zijn naar een handige administratietool. Of bekijk Exact voor Boekhouden. De oplossing voor grotere organisaties die veel facturen moeten sturen.

Cryptomunten minen, hoe werkt dat precies?

Previous article

5 meest voorkomende problemen met groepenkasten

Next article

You may also like