AlgemeenGeld

Word je bijna achttien jaar? Ontdek hier de belangrijkste feiten over je eerste eigen zorgverzekering!

0

Als je straks achttien wordt, komen er een aantal nieuwe dingen op je af waar je tot nu toe nog niet over na hoefde te denken. Je krijgt meer verantwoordelijkheden vanaf deze leeftijd, en ook krijg je te maken met verschillende verplichtingen die horen bij volwassen worden. Gelukkig staat daar tegenover dat je ook je ook meer vrijheden krijgt, en je mag je eigen keuzes gaan maken zonder toestemming van je ouders. Een van de verplichtingen als je achttien jaar wordt, is de zorgverzekeringsplicht. Tot nu toe was je als het goed is nog meeverzekerd met je ouder(s), maar als je achttien wordt vraag je je eigen zorgverzekering aan. Hoe werkt dit precies, en wat is belangrijk om te weten? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet in dit blogartikel!

Het verplichte basispakket

Je gaat in ieder geval straks een Basisverzekering aanvragen. Dit kan bij verschillende verzekeraars, afhankelijk van jouw wensen en zorgbehoefte. Het basispakket is verplicht voor iedere burger in Nederland, en vergoedt de noodzakelijke zorgkosten. Bijvoorbeeld medicatie bij de apotheek, maar ook psychologische hulp, huisartskosten en een bezoek aan het ziekenhuis. Ook vallen er een aantal behandelingen voor fysiotherapie binnen het basispakket. Ieder jaar bepaalt de overheid opnieuw hoe het basispakket wordt samengesteld. Dit is dus voor iedere Nederlander hetzelfde.

Aanvullende verzekering

Wat voor jou de Beste zorgverzekering zal zijn, is afhankelijk van hoeveel zorg je nodig hebt, en wat voor zorg. Voor veel mensen is het basispakket voldoende, maar in sommige gevallen is het ook verstandig om nog een extra aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een aanvullend pakket kan de zorgkosten dekken die niet vergoed worden vanuit het basispakket. Bijvoorbeeld tandartskosten, kosten voor oogzorg of kosten voor alternatieve zorg. Een aanvullende verzekering is dus vooral interessant als je meer zorg nodig hebt dan alleen de standaard zorg die vergoed wordt vanuit het basispakket. Mensen die veel sporten sluiten bijvoorbeeld een aanvullende verzekering af voor extra fysiotherapie.

Een zorgverzekering kiezen

Hoe kom je er nu achter welke zorg verzekering en welk pakket het beste bij jou past? Omdat dit zo afhankelijk is van jouw situatie, is het handig om op een rijtje te zetten wat voor zorg jij de laatste jaren wel of niet nodig had. Op basis daarvan kun je een keuze maken. Heb je bijvoorbeeld vaak problemen met je gebit? Dan kan het voordelig zijn om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Of misschien heb je wel een bril nodig, dan kan een brilverzekering een slimme keuze zijn. Als je over het algemeen weinig klachten hebt, is een basisverzekering vaak voldoende.

Twijfel je toch? Vul dan even de zorgwijzer in. Op basis van een aantal vragen over jouw gezondheidssituatie, komt de beste zorgverzekering voor jou dan bovenaan te staan.

We wensen je veel succes!

Shortlease of shortlease privé? Wat is de beste keuze?

Previous article

5 tips voor bedrijfsveiligheid bij industriële en technische bedrijven

Next article

You may also like