Huis & Tuin

Zaken die je moet regelen als je voor het eerst op jezelf gaat wonen

0

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen. Zo weet je zeker dat je alles hebt wat je nodig hebt en dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. In dit artikel lees je welke zaken je allemaal moet regelen.

Vast inkomen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je over een vast inkomen beschikt. Zonder vast inkomen kun je geen huur of hypotheek betalen en zal je snel in de problemen komen. Zorg dus dat je over een vast inkomen beschikt voordat je gaat verhuizen.

Huur of hypotheek

Vervolgens moet je natuurlijk een huis of appartement gaan huren of kopen. Als je gaat huren, moet je een contract met de verhuurder afsluiten en vaak de huur vooraf betalen. Als je gaat kopen, moet je een hypotheek afsluiten en de koopsom plus de kosten voor de notaris en overdrachtsbelasting vooraf betalen.

Verzekeringen

Als je gaat verhuizen, is het belangrijk om je verzekeringen goed te regelen. Zo moet je bijvoorbeeld een inboedelverzekering afsluiten als je spullen wilt verzekeren. Ook moet je je woning of appartement verzekeren tegen schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm. Hiervoor kun je een woonverzekering afsluiten. Daarnaast zijn een inboedelverzekering, opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering ook aan te raden. 

Inboedel

Als je een huis of appartement hebt gevonden, moet je natuurlijk ook bedenken wat je allemaal mee wilt nemen. Als je niet veel spullen hebt, of als je je huidige spullen wilt vervangen, kun je natuurlijk nieuwe spullen aanschaffen (of lekker rond gaan neuzen bij de kringloop). Als je dat niet wilt of kunt, kun je ook spullen lenen of huren.

Extra sleutel

Ga je alleen wonen dan is het altijd fijn als er iemand is met een reservesleutel. Mocht er ooit iets zijn, dan kan er altijd iemand naar binnen. Daarnaast is het ook handig voor als je op vakantie bent (heb je al eens gekeken naar een doorlopende reisverzekering?) en de huisdieren en planten moeten worden verzorgd. 

Gas, water en licht

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, moet je ook zorgen voor gas, water en licht. Je moet een contract met een energieleverancier afsluiten en ook met de maatschappij die water levert bij jou in de buurt. Zorg dat je dit ruim van tevoren regelt, je wilt tenslotte niet zonder komen te zitten.

Telefoon en internet

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, is het ook belangrijk om een telefoon en/of internetverbinding te regelen. Je kunt zelf kiezen bij welke provider je je wilt aansluiten. Lees je goed in want de ene partij heeft meer voordelen dan de ander.

iPhone 14: abonnement of los toestel? 

Previous article

Hoe investeer je in crypto’s?

Next article

You may also like