Werk & School

Zo bespaar je op kantoorkosten

0

Wanneer je onderneemt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk winst maken. Dat doe je niet alleen door veel omzet te draaien, maar ook door de uitgaven zo laag mogelijk houden. Van je kantoorruimte, tot aan het energiecontract; je kunt op veel kostenposten een hoop besparen. Wij vertellen je hoe.

Goedkope kantoorruimte

Kijk eerst en vooral even naar de kosten die je maakt voor je kantoorruimte. De grootte en de locatie zijn bijvoorbeeld van grote invloed op de huurprijs. Heb je een hoop vierkante meters die je niet gebruikt? Zonde, want daar betaal je wel voor. Misschien is je ruimte ook wel logischer in te delen, waardoor je ook aan minder vierkante meters al genoeg hebt.

Verder kun je je afvragen of je bedrijfspand perse in hartje centrum moet zitten. Het scheelt met gemak een paar honderd euro, wanneer je kiest voor een vergelijkbaar pand buiten het centrum of zelfs buiten de ring. En dat laatste is ook nog eens gunstiger voor de bereikbaarheid met de auto én parkeerruimte.

Voordelig energiecontract

Een andere grote kostenpost zijn de energiekosten. Je kunt hier niet omheen, want essentiële zaken als de verlichting, computers en het koffiezetapparaat draaien allemaal niet zonder stroom. Maar je kunt natuurlijk wel kiezen voor een gunstig energiecontract. Ga na hoeveel energie je nodig hebt en zoek een contract dat aansluit op jouw behoefte. Kies niet voor de eerste de beste aanbieder, maar maak een goede vergelijking. Zo kun je tot wel 300 euro per maand besparen op je energiekosten.

Je kunt ook kiezen voor een kantoorruimte waarbij gas, water, licht en elektra inclusief zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent qua kosten en kom je niet voor verrassingen te staan.

Koop groot in

Pennen, papier, nietjes en inktpatronen; stuk voor stuk producten die je op kantoor dagelijkst gebruikt. Je kunt hier dus gerust een voorraad van aanleggen. En dat is ook nog gunstig, want als je in grote aantallen inkoopt is dat vaak voordeliger. Het is wel verstandig om zo nu en dan even na te gaan of zulke ‘bulkinkopen’ wel echt nodig zijn. Als je de voorraad steeds weer aanvult, maar de spullen amper worden gebruikt, is het natuurlijk alsnog weggegooid geld.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Je kunt denken aan kleine ingrepen die een hoop besparen. Zoals het vervangen van je ouderwetse gloeilampen of TL-buizen door veel zuinigere LED-verlichting. Maar ook aan het aantal liters waarmee de wc’s worden doorgespoeld, het gebruik van de airconditioning en verwarming (kan het ook minder?) of de levensduur van de apparaten waarin je investeert (hoe langer ze meegaan, hoe minder je er relatief gezien voor betaalt). Of kijk eens naar het gebruik van zonnepanelen, hier zijn nu zelfs zakelijke subsidies voor. Zo snel heb je die kosten eruit!

Ook zijn er een hoop kantoorartikelen te hergebruiken, waardoor je op de kosten kunt sparen. Zo kun je de achterkant van printpapier gebruiken om aantekeningen op te maken. Je kunt vakliteratuur in een beperkte oplage inkopen en uitlenen aan collega’s, in plaats van voor iedereen een eigen exemplaar kopen. Of je kunt dozen waarin spullen worden geleverd gebruiken om zaken netjes op te ruimen of zelfs te archiveren.

Zonne-energie: zo lang gaan zonnepanelen mee

Previous article

Woontrends 2019: Wat is dit jaar goede smaak qua woon interieur?

Next article

You may also like